یکی از مراسم هایی که قبل از جشن عروسی برگزار می شود آداب و رسوم خاص خود را دارد جشن حنابندان می باشد که استان ها و شهرستان های مختلف ایران بسیار متفاوت آن را برگزار می کنند. البته چند سالی میشود که دیگر این رسم کم رنگ شده است و کمتر عروس و دامادهایی این جشن را برگزار می کنند. اما، اگر شما دوست دارید که دوباره این رسم را باب کنید و می خواهید چشن حنابندان بگیرید بد نیست که از رسم و رسوم حنابندان در شهرهای مختلف ایران اطلاعات کاملی در اختیار داشته باشید.
آداب و رسوم برگزاری مراسم حنابندان
همانطور که قبل تر هم اشاره کرده ایم حنابندان یکی از رسم های سنتی و قدیمی می باشد که قبل از جشن عروسی برگزار می شود.
در این مراسم معمولا ظرف های حنا در خانواده داماد به زیباترین شکل ممکن تزئین می شود و همراه با وسایل هایی که برای عروس خانم خریداری شده است و با رقص و پایکوپی به منزل عروس خانم برده می شود.
البته برگزاری این مراسم با توجه به فرهنگ ها و قومیت های دو طرف می باشد و می تواند تفاوت هایی هم با داشته باشد.
در ادامه بیشتر به رسم و رسوم حنابندان در شهرهای مختلف ایران پرداخته ایم.
رسم و رسوم حنابندان در شهرهای مختلف ایران
- آداب و رسوم حنابندان در کردستان و کرمانشاه
- مراسم حنابندان در تبریز
- مراسم حنابندان به رسم و رسوم مردم شیرازی
- رسم و رسوم حنابندان در گیلان
- مراسم حنابندان در بوشهر
آداب و رسوم حنابندان در کردستان و کرمانشاه
یکی از شهرستان هایی که هنوز آداب و رسوم مربوط به جشن عروسی را آنطور که باید اجرا می کند قومیت های کرد و لر می باشند.
مراسم حنابندان در میان کردها بدین صورت است که یک شب قبل از عروسی دخترهای دم بخت فامیل و دوست، عروس خانم را به حمام برده بعد از آن عروس ا برای آرایش به آرایشگاه می برند.
از آن طرف قبل از آمدن خانواده داماد، همه دوستان و اقوام در خانه عروس جمع شده، جشن و پایگوبی به راه می اندازند.
در اکثریت شهرهای استان کرمانشاه، کردستان و ایلام برای جشن حنابندان مراسم دف نوازی برپا می باشد. بدین صورت که دف نوازان با دایره و دف شروع به نواختن می کنند و میهمان ها دست در دست یکدیگر رقص و پایگوبی را انجام می دهند.
در کرمانشاه، ظرف حنای تزئین شده توسط عروس و داماد در میان میهمان ها چرخیده می شود و میهمان ها از ان در کف دست خود می گذارند و به عروس و داماد هدیه می دهند.
مراسم حنابندان در تبریز
اما درباره نحوه برگزاری و آداب و رسوم حنابندان مردم تبریز باید بگوییم که برخلاف مردم کرمانشاه و کردستان اینبار به جای دوستای عروس خانم، دوستای آقای داماد، داماد را برای حمام و آرایشگاه آماده می کنند.
در تبریز دوستای داماد قبل از برگزاری مراسم در خانه او جمع شده و حنا در دستان خود می گذارند و در واقع آخرین شب مجردی داماد را جشن میگیرند.
یکی از آداب و رسوم های جشن جنابندان در تبریز، پوشیدن لباس قرمز عروس خانم می باشد که نشان از محبت و عشق دارد.
مراسم حنابندان به رسم و رسوم مردم شیرازی
برایتان بگوییم از آداب و رسوم برگزاری جشن حنابندان به سبک مردم شیراز. جشن حنابندان شیرازی های عزیز بدین صورت است که دست و پای عروس و داماد را به حنا آغشته میکنند.
در این مراسم، رسم است که خواهر عروس دست عروس و برادر داماد دست های داما را به حنا آعشته کند. اما اگر عروس و داماد خواهر و برادر نداشته باشند یکی از دوستان صمیم آن ها باید این کار را انجام دهد.
بعد از اینکه دست و پای عروس و داماد به حنا آعشته شد، عروس خانم ظرف حنا را بالای سر گرفته و میهمان ها هدایای خود را داخل آن قرار می دهند.
رسم و رسوم حنابندان در گیلان
اما رسم و رسوم مراسم حنابندان در شمال کشور اینگونه است که، همچون سایر شهرهایی که در مطالب بالا به آن ها اشاره کرده ایم ظرف حنا با سایر هدایای عروس خانم توسط خانواده داماد تزئین شده و به منزل پدر عروس برده می شود.
این مراسم در گیلان به منزله خداحافظی دختر با خانه پدری است.
در گیلان، رسم بر این است که خواهر بزرگ داماد سینی حنا را به همراه سایر هدایای عروس خانم در مجلس چرخانده تا میهمان ها آن ها را ببینند.
بعد از قرار دادن حنا در دست های عروس و داماد هدایا و طلاهای خریداری شده برای عروس به او داده می شود.
مراسم حنابندان در بوشهر
از شمال کشور سفر کردیم تا به جنوب ایران رسیدیم. آداب و رسوم مردم جنوب کشور نیز بسیار جالب و دیدنی است.
مردم بوشهر برای حنابندان رنگ سبز را انتخاب کرده اند.
در گذشته مراسم حنابندان در بوشهر بدین صورت بود که عروس و داماد دست و پای حنا بسته خود را در یک پارچه حریر سبز رنگ می بستند.
اما امروزه در بوشهر یک برگ سبز درخت نارنج و یا اسکناس هزار تومانی داده می شود.
در نهایت اینکه
به عنوان حُسن ختام باید خدمت شما عروس و دامادهای عزیز بگوییم که برگزاری جشن حنابندان این روزها رنگ و لعاب کمتری پیدا کرده است اما شاید این مسئله تنها در تهران یا شهرهای بزرگ کشور اتفاق افتاده باشد.
بسیاری از شهرستان ها هستند که هنوز بر آداب و رسوم برگزاری جشن های بزرگ همچون جشن عروسی و حنابندان پایبند می باشند.
ما سعی کردیم تا در این مقاله با اشاره ای به رسم و رسوم حنابندان در شهرهای مختلف ایران کاری کنیم تا شما عزیزان کمی با فرهنگ های برگزاری جشن هایی همچون حنابندان در سایر نقاط کشور آشنا شوید.
شما عزیزان می توانید برای کسب راهنمایی های بیشتر با مشاوران ما از طریق سایت banktalar.com در ارتباط باشید.